Maaslander 50+, vernieuwde kaas?

Is maaslander 50+ een vernieuwde kaas, of oude kaas in een nieuw jasje?

De afgelopen dagen was de reclame al eens op de tv voorbij gekomen. Nieuwe, Maaslander 50+.
Vol, van niet-afgeroomde melk, zodat het heerlijk romig is, lekker smeuïg en opvallend vol van smaak.

Opmerkelijk, aangezien de laatste 10 jaar vet uitgebannen werd.
Kaas ging van 50+ naar 48+ tot wel 25+.
Hoe minder vet hoe beter, want vet was/is de boosdoener van overgewicht en cholesterol blah blah blah.
Persoonlijk geloof ik nog altijd in gezond verstand, alles met mate en weet wat je eet.

Laat nu uitgerekend vet een grote factor zijn van de smaak van eten.
En hoe minder er van in ons voorbereid voedsel zit, hoe meer suikers en zouten er aan toe werden gevoegd om het toch smaakvol te laten zijn.
Dus deze kaas is nieuw ? Met voldoende vetpercentage om de kaas uniek te maken van andere kazen ?

Een vergelijk ?

Wij houden van kaas, dus er is altijd kaas in huis.
En we verschillen van smaak. Oud of jong. Met komijn of mosterd.
Dus is er vaak wel meerdere verschillende kazen in huis.
Nu kreeg ik toevallig bij de AH twee proefverpakkingen van deze 50+ kaas gratis bij de boodschapjes die ik moest halen.
Mooi de gelegenheid om eens uit te proberen.

De kaas is inderdaad vol en romig.
Volgens het proefpakketje jong belegen, maar naar mijn smaak al meer belegen dan nog jong.
De plakken waren geel, veel meer geel in vergelijking met een ander stuk dat ik in de koelkast had liggen.
Er is dus meer kleurstof aan de kaas toegevoegd, want dat veroorzaakt de gele kleur.
Meestal wordt hiervoor E160a gebruikt. Waarschijnlijk om met de donkere kleur meer te laten zien dat er meer room in de kaas is ?
Op zich niets mis mee.
E160a of te wel carotenen, een natuurlijke kleurstof geïsoleerd uit diverse planten, commercieel vaak uit wortelen. Maar het kan ook synthetisch gemaakt worden, en dat lijkt me al weer een stuk minder dan het idee dat er gewoon worteltjessap gebruikt is.
Verder is het gewoon kaas, het “scheurt” (zoals een papierenblaadje) makkelijk en goed.
Dus waarschijnlijk is het met een kaasschaaf prima in plakjes te schaven.

Een kritisch vergelijk ?

Zoals ik al vertelde had ik toevallig een nieuw stuk jong belegen, dat ik bij de Coop had gekocht, in de koelkast liggen.
En wel nog met verpakking en al.
Dus prima om eens de kleine lettertjes te vergelijken.

Het eerste wat me opviel was het vetpercentage.
Op de Oké kaas van de Coop staat met grote letters 48+!
Wat is het verschil ? 48+ of 50+ ?
Nauwelijks.
En dit vetpercentage is niet eens met 100% zekerheid aan te tonen.
De kazen worden gemaakt van minimaal 90% niet-afgeroomde melk. Maar het vetpercentage van de melk zal ook direct van de koeien nooit hetzelfde zijn.
Dus ook de kazen zullen en kunnen een variërend percentage aan vet bevatten.
Vandaar ook het + tekentje in 50+ of 35+.
Maar het verschil in vetpercentage tussen de twee kazen is met 2 procent wel aan de erg magere kant.

En dan het tweede wat me opviel.
En daar werd ik wel heel erg blij van.
De maaslander bevat minder zout !
En wel 0,3 gram minder per 100 gram dan de Oké kaas.
En dat vind ik geweldig nieuws, aangezien we door teveel kant en klare producten ook werkelijk teveel zout binnen krijgen.
Toegegeven, wat is nu 0,3 gram per 100 gram zou je denken? Maar het is toch een behoorlijke vermindering hoor.

Verder lijkt het aan voedingswaarden niet van elkaar onder te doen.

Conclusie.

Het is een heerlijke kaas.
En het is geweldig dat kaasmakers weer kaas gaan maken met het verhaal dat vet lekker kan zijn. (Let wel!! Alles met mate!!)
En dat de kaas dan ook nog minder zout bevat is een kers op de taart.
Maar het rare is dat ze dat er nu juist niet bij vertellen.
Terwijl dat naar mijn idee toch ook belangrijk is.
Bovendien garanderen ze dat de kaas gemaakt is van de melk van koeien die minstens 120 dagen per jaar buiten hebben gelopen.
En daar worden we ook blij van, koeien die buiten lopen.

Maar verder vind ik de kaas niet beter dan de kaas die ik al kocht. Dus of ik hem door zijn goed vertelde verhaal wel zou kopen …….?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: