Koken zonder smaakversterkers.

Smaakversterkers, kun je zonder koken ?

Die vraag moesten we ons een jaar of acht geleden stellen toen een huisgenoot allergisch bleek te zijn voor deze goedjes.
Na een vijftal jaren van aangezichtspijn, kiespijnen, het trekken van kiezen, migraine (Of hoofdpijnen) etc kwamen we er via via achter dat het wel eens smaakversterkers konden zijn.
En om te kijken of dat het ook is, was er maar 1 manier om dat te controleren.
Alles in huis de deur uit waar het maar ook in zit.
En dan ga je uitzoeken hoe fabrikanten het ook noemen op hun ingrediënten lijst.

Hoe heet het allemaal ?

Natuurlijk kent iedereen E621 tot E627.
En fabrikanten weten dat ook. En ook dat men het als negatief beschouwt.
Dus komen ze met andere namen.

Glutaminezuur en glutamaten (E 620 tot en met E 625)
Ribonucleotiden: guanylzuur en guanylaten (E626 tot en met E 629)
Ribonucleotiden: inosinezuur en inosinaten (E 630 tot en met E633)

Dit zijn dan de E600+ nummers, maar daarnaast zijn er ook nog ….

  • E 334 L(+)Wijnsteenzuur
  • E 355 Adipinezuur
  • E 356 Natriumadipaat
  • E 357 Kaliumadipaat
  • E 363 Barnsteenzuur
  • E 508 Kaliumchloride
  • E 920 L-Cysteïne
  • E 950 Acesulfaam-K
  • E 951 Aspartaam
  • E 957 Thaumatine
  • E 959 Neohesperidine-DC
  • E 961 Neotaam
  • E 968 Erytritol

Maar dan heb je ook nog de nieuwe Clean label regel :

Steeds meer voedingsmiddelenfabrikanten willen hun producten een zogenaamd ‘clean label’ geven.
Fabrikanten vermijden dan kunstmatig gemaakte stoffen of vermelden in plaats van het E-nummer, de volledige naam van de toegevoegde stof op het etiket.
Dat mag volgens de wet. Dus in plaats van E 650 zet een fabrikant dan ‘zinkacetaat’ op het etiket.

Of fabrikanten voegen alternatieven voor bepaalde E-nummers toe, bijvoorbeeld gistextract als vervanging van E 621 (glutamaat).
In gistextract zit namelijk van nature een relatief hoge concentratie glutamaat, dus daarmee krijg je dezelfde hartige, ‘umami’-smaak.
Als er gistextract in een product zit in plaats van glutamaat, dan noemt de fabrikant gistextract in de ingrediëntendeclaratie.

Blijft er nog wel wat over als je smaakversterkers uitbant ?

Nou dat was niet veel meer.
Bouillonblokjes, cup-a-soup, mixen voor macaroni, nasi, bami enzovoort.
Maar ook bijna alle vleeswaren, koek, gebak en helaas snacks.
Op gewone chips met zout na bleek er altijd iets van een gistextract, mononatrium glutamaat of hoe ze het ook noemen in te zitten.

Terug naar de basis.

In het begin was het heel erg wennen en uitproberen.
Wat kon wel, wat kon niet.
Maar na een maand ging de pijn weg. Heel veel kwalen verdwenen.
En dat was een verademing. Het had al drie kiezen gekost, omdat er vaak gedacht werd dat het gewoon kiespijn was.
Zit het verdorie gewoon in je voeding!!!!

En dan wordt het dus uitproberen. Want zodra er een nieuw product op tafel kwam, werd er vaak snel gemeld of het goed was of niet.
In het begin was het ook lastig. Je bent zo gewend om je macaroni te maken met een mixje uit een zakje of pakje.
En hoe maak je nasi zonder ?

Internet bied uitkomst. Want er zijn nog veel mensen, gelukkig, die nog puur koken.
En van standaard zout, peper, en nootmuskaat, groeide de kruidenkast uit tot weckpotjes op alfabetische volgorde.
Omdat het er inmiddels meer dan 50 zijn geworden.
En een lieve oude vriendin, die nog weet hoe men 60 jaar geleden kookte, en receptenschriften vol heeft met eigen gemaakt…..

Waar moet je in de supermarkt op letten ?

Gouden regel in de supermarkt is bij veel producten, is het naturel of “bewerkt”.
Vlees kopen we naturel. Dus gewoon kipfilet, speklapjes of schouderkarbonades.
Kruiden kan je zelf wel. Zo moeilijk is het niet.
Maar kijk goed als de slager je product pakt en inpakt.
Een lepel of tang die al eerder in aanraking met gekruid vlees is geweest, mag men nooit gebruiken voor “blanco” vlees.
Ik heb de slager wel eens uitgefoeterd omdat hij er niet op lette !!
Ik heb geen zin in een pijn lijdende huisgenoot.

Nog een tip.

Geloof niemand op zijn blote ogen.
Vraag naar een ingrediënten lijst. Elke verkoper, in de winkel, op de markt of in een restaurant is verplicht om lijsten te hebben met ingrediënten.
Hebben ze die niet, of willen ze die niet geven. Gewoon niet kopen.
En neem geen genoegen met “Familie recept”, “Geheime recept” blah blah.
Je vraagt toch niet om theelepeltjes of grammen lijst ?

Bij sommige producten wordt het lastiger. Vooral koek is een drama.
Tot nu toe hebben we maar weinig koek gevonden die wel goed is.
En ook chips en snacks is lastig.
Toastjes ? Vaak alleen Melba. Gewoon naturel.
Gekruide toastjes zijn onmogelijk.
En dan wat er op ? Amarican filet ? Of zelf maken of Kips.
En salades zoals eiersalade, ik maak het zelf, vaak nog lekkerder ook dan de fabrieks-ellende.

Zijn er nog fabrikanten en producten die wel smaakversterker vrij zijn ?

O ja, gelukkig wel.
Sterker nog, er komen steeds meer producten die absoluut vrij zijn.
Jaren heb ik mijn eigen bouillon gemaakt.
Koken, in ijsblokbakjes invriezen en gebruiken daar waar het nodig was.
Lekker, want het was nooit dezelfde smaak, en het is dus gevarieerder dan de standaard bouillon uit de winkel.
Maar het kost tijd. En daar is soms te kort van.
Want we hebben ook nog een baan, kinderen, ouders en ga maar door.
Dus ik zou zo graag bouillon willen hebben in blokje en als drinkbouillon.

Een tweetal jaar geleden kwam ik via een vriendin op de kruidenbouillon van de natur-compagnie.
EUREKA !! Dat was een hele verademing.
Ik kan heel veel kruiden, mixen en maken.
Maar Gistextract vrije bouillon maakt het zo veel makkelijker.
En sinds kort is er nu ook vrije bouillon met rund en kip.
Oke, het is wat duurder. Boeien. Wees zuinig in gebruik, en het valt allemaal wel mee.

smaakversterkers

Dus niet alle producten en fabrikanten zijn negatief.

Wij hoeven geen E-nummer vrije producten, en wij hebben ook geen hetze tegen E-nummer, en ik beweer zeker niet dat ik E-nummer vrij kook.
Iedereen die dat zegt is niet helemaal eerlijk.
Ook zout, peper of zelfs puur natuur citroensap heeft een E-nummer.
Er is niks mis met de labeling van E-nummers.
Wat mis is, is dat er producten zijn die zo opgepompt zijn met smaakversterkers dat er nog maar minimaal eerlijke producten in hoeven.
Of de kwaliteit van de ingrediënten kunnen wel zo slecht zijn dat men dat wel moet maskeren.
En er wordt veel geproduceerd om het ons “gemakkelijk” te maken.
Maar sommige producten kunnen nooit lang houdbaar zijn zonder smaak te verliezen tenzij…..

En toch komen er steeds meer artikelen zonder smaakversterkers.
Het kan wel degelijk.
En aan ons om juist die producten te kopen, te promoten en ….

op te eten.
Eet smakelijk.

O ja, heeft u nog steeds vragen hierover ? Mail uw vraag naar me : info@dekeukenvanerik.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: