Campingschotel met doperwten.

Campingschotel met doperwten, aardappel en nasi-vlees.

Niet is zo lekker dan koken op de camping.
Back to basic. Buiten. Met 1 brander, 1 pan en creativiteit om dan toch lekker eten op tafel krijgen.
Natuurlijk is het dan het makkelijkst om een kant en klaar maaltijd in de pan te doen, roerbakken en klaar.
Maar daar gaan we niet voor.
Niet dat een kant en klaar maaltijd niet goed is. Er zijn tegenwoordig fabrikanten die best wel wat maaltijdzakken in de supermarkt hebben die tenminste een beetje hun best doen om een heerlijke maaltijd te serveren.
Maar als je naar je portemonnee kijkt dan is het vaak voordeliger om zelf iets te maken.

Meer werk.

Oke. Het is meer werk om zelf je maaltijd samen te stellen.
Een aardappel schillen, groente snijden of het vlees marineren kost natuurlijk meer tijd.
Maar ik ben van mening dat de voorbereiding voor een lekkere maaltijd net zo belangrijk is als het koken en bakken, en natuurlijk daarna het opeten.
Als je niet weet hoe je maaltijd tot stand is gekomen, kun je er dan wel van genieten ?

Bovendien is het op de camping slow motion. Waarom dan gehaast iets in de pan mikken ?
En wat is er nu leuker, dan met je geliefde, je gezin of met wat vrienden het eten voor te bereiden.
De een schilt de aardappels en de ander snijd de groentes of opent de verpakkingen van blik of pot en pakt alvast de boter.
Gezamenlijk eten voorbereiden is zo veel gezelliger.

campingschotel 2

Standaard of anders ?

Met standaard bedoel ik natuurlijk standaard aardappelen, vlees groente.
Het kan op de camping. Ook met 1 brander.
Eerst de aardappel koken, dan de groente. Deze in het kookwater wegzetten en het vlees braden.
En als het vlees gaar is de aardappels en de groente afgieten en serveren.
Het kan. Maar wil je het wel zo ?

Als jong, modern mens klinkt standaard uitermate saai. Zo kreeg je het vroeger thuis.
En het hoeft ook niet. Want alles kan ook in 1 pan. Een flinke hapjespan dan welteverstaan.
Want alles in 1 pan is wel veel.

Maar waar de standaard maaltijd wordt samengebracht met de jus van het vlees.
Is dat bij een 1 pan gerecht natuurlijk niet echt mogelijk.
Dus dan komt de creativiteit om de hoek kijken.
Kruiden en specerijen is daarbij wel een toverwoord.
Zout en peper is natuurlijk de basis.
Maar ook Knoflook-, ui-, paprikapoeder, laos of gember en foelie gaan altijd mee op reis.
Net zoals een potje groente bouillonpoeder en kerriepoeder.

En zo komt je campingschotel tot stand. Althans de mijne.

Campingschotel met aardappel vlees en groente.

Dit is voor twee personen. Verdubbel het voor 4.
Maar veel groter kan het niet. Of je moet een mega hapjespan meenemen op de camping!

Ingrediënten :

4 middelgrote aardappels.
1 blik of pot doperwten.
300 gram Nasi-vlees.
Bak en braad boter.
Zout, peper en kerriepoeder

1 hapjespan.

Voorbereiding :

Schil de aardappel, was ze, en snijd ze in zeer fijne blokje.
Laat het blik of pot doperwten uitlekken. Het vocht heb je niet nodig.

Bereiding :

Breng boter op temperatuur in de hapjes pan.
Roerbak hierin de aardappel gaar.
Neem hiervoor de tijd. Rauwe aardappel gaarbakken kost even.
Daarom is het ook verstandiger om deze zeer fijn te snijden.
Kleinere blokjes zijn eerder gaar dan grote.

Zodra de aardappel redelijk gaar is voeg je de nasi-vlees er bij.
Roerbak deze mee tot ze ook redelijk gaar is.

Voeg daarna de doperwten erbij en verwarm het geheel goed op.

En dan de kruiden.

Naar smaak zout en peper er aan toe voegen.
Zelf voeg ik ongeveer 4 theelepels kerriepoeder toe.
Maar dit is wel wat persoonlijk.
Het mogen er natuurlijk meer of minder zijn.

Hoe komt ik op deze campingschotel ?

Eigenlijk is het gewoon simpel een verbastering van Zuid-Afrikaanse bobotti.
Vervang de doperwt voor sperzieboon, de nasi-vlees voor gehakt en de aardappel voor rijst en je komt al een aardig eind in de buurt.
Een ander alternatief is bijvoorbeeld WAK. Een gerecht wat ik al eerder op deze site heb geplaatst en dat in de hoofdgerechten lijst te vinden is.
Ook deze is een verbastering idee van de bobottie.
Wapser aardappel kerrie potje. WAK!

Fijne vakantie, en veel kookplezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: