Gehaktballetjes in stroganoffsaus.

Winter. En dan maak ik graag stoofpotjes.
Heerlijke bourgondische stoofschotels met rundvlees die uren bij ons in de keuken kunnen pruttelen.
Maar ook gehaktballetjes in stroganoffsaus.
Een niet te moeilijk recept, je moet er alleen even wat tijd voor nemen.

De saus.

De Stroganoffsaus dankt zijn naam aan de grafelijke familie Stroganoff, die veel invloed had in de tijd van het Russische Keizerrijk.
Graaf Aleksandr Grigorevitsj Stroganov serveerde zijn gasten altijd Bœuf Stroganoff op zijn feesten, waardoor de saus enorm populair werd.
Al in de 19e eeuw verscheen het voor het eerst in een kookboek.
Het recept uit dit kookboek lijkt erg op het tegenwoordige recept.
In 1890 werd er tevens een kookwedstrijd in Sint-Petersburg gehouden, waarbij het doel was de beste Stroganoffsaus te maken.

Na de Russische Revolutie kwam de saus in Europa, de Verenigde Staten, Canada en China terecht.

Tegenwoordig kun je deze saus ook rustig gebruiken voor gehaktballetjes.

Het recept.

Het recept is voor drie tot vier personen.
Al naar gelang hoeveel rijst of aardappelpuree je er bij maakt.
Natuurlijk kun je ook meer gehakt gebruiken.
Voor minder vlees zou ik ook de saus wat minderen, anders zit je met een pan vol stroganoffsaus en moet je zoeken naar de balletjes.
Het recept staat onder hoofdgerechten op de recepten pagina Stroganoff pannetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: