Gemengde kruidenmixen? Ja of nee.

kruidenmixenVia de e-mail kreeg ik de vraag of kruidenmixen zoals de mengsels van Verstegen geschikt zijn in verband met smaakversterkers en of Vetsin.
Nu heb ik zelf al jaren geen kruidenmixen meer in huis en maak ik al deze mengsels zelf. En wel om de volgende reden.

Smaakversterkers.

Veel kruidenmixen hebben/hadden inderdaad smaakversterkers. Je kunt deze vaak vinden onder het E-nummer 621 tot en met 627.
Maar helaas zijn producenten handig in het verbloemen van deze E-nummers en staat het ook vaak als gistextract, Mononatriumglutamaat of wat voor glutamaat dan ook.
En als je hier allergisch voor bent dan is dit echt uit den boze.

Maar deze smaakversterkers hebben nog één nadelig effect.
Glutamaten hebben het effect dat je er graag nog meer van wilt eten. Ook al zit je eigenlijk al vol blijven je hersenen vragen naar meer.
het is gewoon verslavend dus. Meer informatie kunt u hier lezen.

Maar de laatste jaren zijn er steeds meer producenten die ook wel inzien dat al die smaakversterkers een negatief beeld geven van hun producten en komen er steeds meer gemengde kruiden mengsels zonder deze toevoeging. En dat juich ik alleen maar toe, want ook ik kan er dan weer gebruik van maken als ik dat zou willen.

Maar er is nog een tweede probleem.

Zout.

Als voorbeeld heb ik de gemengde kruiden mengsels van Verstegen gepakt, en dan de kruidenmix Stamppot prei.

Als eerste de ingrediëntenlijst:

Groenten (24% knoflook, pastinaak, wortel), zout, kruiden (peterselie, bieslook, lavas, dragon), specerijen (peper, kurkuma, selderijzaad, 0,9% foelie).

Als je deze lijst bekijkt dan is er niets mis mee. puur natuur kruiden en specerijen. Helemaal top zou je denken.

Maar dan komt het volgende, de voedingswaarde:

Energie 969 kJ (230 kcal), vetten 3,1 g, waarvan verzadigde vetzuren 0,9 g, koolhydraten 35,6 g, waarvan suikers 4,6 g, eiwitten 9,4 g, zout 31,4 g.

Ik heb het zout even vet gedrukt afgebeeld om daar de aandacht op te leggen.

31,4 gram per 100 gram!!!!! Dat is bijna 1/3 van het totaal product!!!
Als je dit gebruikt in je avondeten dan heb je al genoeg zout voor de rest van de week.

Het is helemaal niet gezond!

Meer informatie over zout in je eten? Lees eens de voorlichting van het voedingscentrum.

Waarom?

Waarom zoveel zout in veel mengsels en mixen?

Ik vermoed omdat zout relatief goedkoop is ten opzichte van kruiden en specerijen. Zout pept gerechten op, vermeerderd de smaak van andere producten, dus als je er veel van in doet dan heb je minder van andere producten nodig.
Bovendien kun je dan ook gebruik maken van minder kwalitatieve producten. Het zout verhuld dit toch wel. Maar dit kan ik niet hard maken, het is en blijft een vermoeden.

Kan het ook anders?

Meng zelf. Doe ik ook, al jaren. Ik zal wel moeten, maar ben het ook in de loop der jaren steeds leuker gaan vinden.
Zeker als je positieve reacties krijgt als gasten heerlijk hebben gegeten en willen weten welke producten ik daarvoor koop.

En het heeft nog meer effect.
We eten nooit hetzelfde. Veel mensen zijn zo gewend geraakt aan de uniforme smaak van Knorr, Verstegen of wat voor kruidenmixen dan ook dat ze iets anders al snel als vies gaan beschouwen.
Want macaroni smaakt toch alleen maar zo en niet anders?
Maar als je deze producten al jaren niet meer in huis heb gehad dan ga je anders proeven. En doordat je het zelf gaat mengen is je eten nooit van de zelfde smaak.
Want de ene keer doe je er net even iets meer peterselie  in en de andere keer iets meer dille.
Ik gebruik voor het mengen wel een speciaal maatschepje van een halve of een hele theelepel. Maar dan nog krijg je het nooit perfect hetzelfde.
En dat is helemaal niet erg. Zo houd je variatie in het eten.

Is het moeilijk? Zelf mengen?

Niet echt. Kijk maar eens op mix verpakkingen wat er aan ingrediënten inzitten. Of zoek kruidenmengsel recepten op het internet.
Bij verpakkingen is het meestal de regel van hoog naar laag. Het eerste ingredient zit er het meest in, en daarna afnemend de rest.
Begin voorzichtig. Proef afzonderlijke kruiden en specerijen en neem eens mijn kruiden encyclopedie door.

En als je al jaren gewend bent om zoveel zout tot je te nemen zul je het zeker in het begin allemaal flauw vinden.
Kun je dit veranderen? Jazeker. Gebruik wat meer peper. Koop gerookte paprikapoeder. Pak wat meer fenegriek.
Je kunt je kruidenmixen ook anders meer smaak geven.

En wees niet bang om het te doen. Natuurlijk gaat het wel eens mis. Dat is bij mij ook wel eens gebeurd.
Maar dat moet je er niet van weerhouden om het niet te doen.

En hoe meer je het zelf doet, hoe meer je er handigheid in gaat krijgen.

2 gedachten over “Gemengde kruidenmixen? Ja of nee.

  • 20 januari 2021 om 14:07
    Permalink

    Interessant artikel, Erik. Om een zelfde reden maken wij ook al enkele jaren onze kruidenmixen voor onze maaltijden. we gaan zelfs een stapje verder, ik maak ons brood zelf, zo ook ons banket. Want, kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van de “ambachtelijke” bakker. Aardappelzetmeel…. sojameel…. en zo meer. In de zomer maken we onze bbqsaus, mayonaise en ga zo maar door.

    Beantwoorden
    • 20 januari 2021 om 14:22
      Permalink

      Dank je wel Rudolf. Vind je reactie super tof.

      En hier ook hoor. Net nieuwe broodbakmachine gekocht. De vorige was al weer 12 jaar oud. Voor ons geen fabrieksbrood meer. Als je dat nog brood kunt noemen.

      Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: