Bourgondische stoofpot

Voor een BOURGONDISCHE STOOFPOT mag je me zelfs in de nacht wakker maken.
En zeker voor dit recept wat ik uit een klein boekje haalde dat ik ooit eens in een goedkope boeken zaak had gekocht.
Uiteraard geef ik er weer mijn eigen draai aan, waardoor het door alle familieleden wordt gewaardeerd.Voor dit recept moet u wel een hele dag de tijd hebben.
En eigenlijk zelfs twee, want het is nog beter dit gerecht bijvoorbeeld op zaterdag te maken, en op zondag pas op te eten.
De tweede dag smaakt alles nog lekkerder.Maar dat doet elke Bourgondische stoofschotel toch wel
Ingrediënten :

1 ui.
3 winterwortels.
250 gram Champignons.
40 gram boter.
100 gram spek in blokjes.
ca. 700 gram runderpoulet. (tip. IPV voorgesneden runderpoulet haal ik altijd gewoon runderlappen en snijd deze zelf. Scheelt ongeveer 2 euro per kilo. )
zout, peper
1-2 eetlepels mosterd.
1 flesje pils (3dl).
1 of 2 appels.
2 eetlepels maizena.
1/8 liter slagroom of kookroom.
3 eetlepels gesnipperde peterselie.

Bereidingstijd :

Zeker 4 uur. liefst langer.

Overige benodigdheden :

Grote Hapjespan of wok.
Wel met deksel.

Bereiding :

  • Maak de groente schoon, snijd de ui in stukjes, de wortel in plakjes en de champignons in vieren.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de spekblokjes ca. een minuut, voeg het rundvlees toe en bak rondom bruin.
  • Voeg de ui, 1/3 deel van de wortel en 1/3 deel van de champignons toe en bak ze even mee.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Roer 1 eetlepel mosterd en de pils door het groente-vlees mengsel. Breng alles aan de kook, leg een deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 uur zachtjes stoven. Wel af en toe even roeren.
  • Voeg daarna de rest van de wortel en de champignons toe met 3dl warm water, breng alles weer aan de kook en laat dit nog zeker 45 minuten zachtjes gaar worden.
  • Schil de appel(s) en snijd deze in kleine blokjes en stoof deze nog even 10 minuten mee.
  • Roer de maizena glad met de slagroom en meng dit al roerend door de stoofschotel.
  • Blijf roeren tot het stoofvocht gebonden is.
  • Breng de stoofpot nog verder op smaak met zout en peper en strooi de peterselie over de schotel.
  • Serveer dit met brood. (Stokbrood is natuurlijk helemaal frans.)