Ananas.

 

De ananas is een grote, cilindervormige tropische vrucht met een dikke schil.
De vrucht heeft een kroon van cactusachtige bladeren en is heel geurig.
De ananas is scherp-zoet en geel van kleur.
In plakken gesneden, geschild en met het hart verwijderd kan het vers gegeten worden.
In stukjes gesneden kan het vruchtvlees aan een vruchtensalade of hartige salade worden toegevoegd.
ananas

Overige toepassingen.

Gegrilde ringen worden traditioneel bij gebakken ham gegeven.
Maar het combineert ook goed met kip, varkensvlees en eend.
In gepureerde vorm wordt het vaak gebruikt voor vruchtendranken en sorbets.
En er wordt wel jam van gemaakt.

Weetjes.

Rauw bevat het (net als papaya) een enzym dat de gelerende werking van gelatine verhinderd.
Dit enzym is echter niet meer aanwezig in de gekookte of ingeblikte vrucht.

Het seizoen van de vrucht is de lente, maar het is het hele jaar door vers te verkrijgen.

Het is in blik en gekonfijt te koop.

ananas

Oorsprong.

De ananas (Ananas comosus) is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plant behoort tot de bromeliafamilie.

De naam komt van een woord uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen, en betekent uitmuntende vrucht.
De Spanjaarden noemden de vrucht piña, naar de dennenappel (cono de pino).
Een ander soort is abacaxi (een ananas met een doorn in de bladeren).