Aspergesoep – snel

Eenvoudig en snel aspergesoep. Met bouillonblokjes en een potje asperges.

Ingrediënten :

30 gram bloem.
30 gram boter.
Voor 1 liter bouillon blokjes.
1 potje witte asperges.
3 plakjes ontbijtspek of ham.

Aantal personen : 4


Bereidingstijd : 10 minuten.

Overige benodigdheden :

Kookpan.
Waterkoker.
Maatbeker.
Staafmixer.

aspergesoep
Bereiding :

Maak van de boter en bloem een roux.

Kook ondertussen een liter water en maak daar met behulp van de bouillon blokjes een bouillon van.
Giet de bouillon beetje voor beetje bij de roux zodat je een mooie gladde basissoep krijgt.
Voeg de uitgelekte asperges er aan toe.
Met de staafmixer meng je de soep.
Er mogen stukjes asperge achter blijven, maar je kan ook de asperges geheel weg pureren.
Snijd de spek of ham in dunne reepjes en voeg dit bij de soep.
Laat het geheel nog even langzaam trekken.
Breng op smaak met eventueel zout en peper.
Wil je wat groen in de soep.
Doe er dan wat gedroogde peterselie bij tijdens het bereiden.

De asperge.

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente.
Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges.
De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel de zon gezien.
In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges.
De paarse asperge is een nicheproduct. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren.

Het woord asperge is via het Latijn (asparagus) ontleend aan het Griekse ἀσπάραγος (asparagos) of ἀσφάραγος (aspharagos), een woord van onzekere herkomst.