Babi Pangang met spek

 

Babi Pangang met spek is altijd lekker.
Heerlijk met witte rijst en een sausje.
Natuurlijk zelfgemaakt. Want daardoor smaakt de Babi Pangang altijd anders maar ook altijd lekker.
Ingrediënten :

1 kilo spek met of zonder zwoerd
zout
5 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels five spices poeder
Zonnebloemolie
Heet water

Rijst voor 4 personen.

voor de zoetzure saus :

2 cm verse gember
1 klein blikje tomatenpuree
1 theelepel sambal
1 eetlepel suiker
200 milliliter water
1 eetlepel azijn
4 eetlepels gembersiroop
maïzena, om te binden
zout

Aantal personen : 4


Bereidingstijd : 2 uur voorbereiding.

20 minuten bakken en saus maken.

Babi Pangang

Overige benodigdheden :

Ovenschaal.
Koekenpan.
Steelpan voor de saus.

Bereiding :

Neem het buikspek (of stukken daarvan).
Giet eerst heet water over het vlees want dan wordt het later knapperiger. Maak nu met een scherp mes vertikaal inkepingen in het vlees.
Smeer het goed in met zout en laat een uurtje staan. Het zout dat onttrekt vocht aan het vlees.
Smeer het nu royaal in met five spices poeder (diverse chinese kruiden, ook dit kan je zelf maken).
En marineer af met de sojasaus. Laat het nu ook weer een uurtje staan.
Prik er desnoods wat gaatjes in met een vleesvork want zo kan je marinade optimaal intrekken.

Kook de rijst voor 4 personen zoals de verpakking aangeeft.

Zet de oven aan op grillen met een temperatuur van rond de 200 graden.
Snij het vlees in dunne reepjes, neem een wok, doe er de olie in en wok de reepjes gemarineerd vlees op de hoogste temperatuur die je hebt kort bruin !
Doe het vlees in een ovenschaal en zet het onder de grill zolang je bezig bent met de saus en de rijst.

Voor de saus :

Doe het water met de tomatenpuree, fijngesneden verse gember, sambal en suiker in een steelpannetje, breng het aan de kook.
Laat het een paar minuten zachtjes trekken.
Voeg azijn en gembersiroop toe.
Meng de maïzena met wat water en voeg dit toe.
Laat dit nog een paar minuten trekken en dien op samen met de rijst en de Babi Pangang.