Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

Ik wilde wel eens een ander gerecht maken met rijst dan de standaard nasi.
Toevallig had ik nog voldoende half om half gehakt voor de drie personen waar ik dit gerecht voor wilde maken.
Dus, hop, het internet op, en zoeken maar.
Wat voor recepten zijn er allemaal met rijst en gehakt?
Nou, teveel om op te noemen. Zo ook dus Chinese gehaktballetjes in saus.
Of het nu wel of niet echt chinees is ? Daar maak ik me niet druk om.
Het was wel weer erg lekker, en zeker voor herhaling aan te raden.
Chinese gehaktballetjes
Ingrediënten :

Vlees:
600 gram (gemengd) gehakt
peper, zout
2 los geklopte eieren
2 eetlepels paneermeel
1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
2 + 2 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd)
2 eetlepels zonnebloemolie

Saus:
2 grote uien (gepeld en in stukken gesneden)
4 eetlepels tomatenketchup
1 volle eetlepel chilisaus
4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
4 eetlepels witte natuurazijn
1 bouillontablet (kippenbouillon of runderbouillon)
1 dl water
1 eetlepel worcestersaus

En natuurlijk voor 4 personen rijst.

Aantal personen : 4 personen


Bereidingstijd : 40 – 45 minuten.


Overige benodigdheden :

Grote mengkom.
Pan of rijstkoker voor de rijst.
Braadpan.
Snijplank.
Goed mes voor uien te snijden.

Bereiding :

Meng het gehakt met peper, zout, 2 fijngesneden teentjes knoflook, sambal oelek, los geklopt ei en paneermeel.
Draai van dit gehakt mooie kleine balletjes.
Niet zo klein als balletjes voor de soep hoor. Het mag wel wat groter.

Verhit de olie en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin.

En dan voor de saus.

Roer de tomatenketchup, chilisaus, basterdsuiker, gemberpoeder, azijn, verkruimelde bouillontablet, worcesteraus en water in een pan door elkaar.
Verwarm dit langzaam een beetje.

Doe ondertussen de helft van de gesneden ui bij de gehaktballetjes, en bak ze lekker mee.

En doe de rest van de gesneden ui bij de saus.

Doe een dessertlepel maizena in wat koud water en meng dit goed.
Als de saus warm genoeg is dan dik je het in met het maizena mengsel.Voeg deze saus bij de gehaktballetjes, zet het vuur lager en laat dit zeker 15 minuten nog even sudderen.
Kook ondertussen voor 4 personen rijst en serveer deze met de Chinese gehaktballetjes.