Colcannon met spitskool.

Traditionele Colcannon met spitskool, witte kool of savooiekool is altijd een lekkere stamppot.

 

Colcannon is een traditionele stamppot uit de Ierse keuken.
De Ierse keuken is eerder functioneel dan fraai en eerder bedoeld om te voeden dan de mensen te verbazen.
Zo ook dus deze stamppot met kool.
Serveer het met een heerlijke worst, of een stukje vlees.
Ingrediënten :

4 middelgrote aardappels.
300 gram fijngesneden kool. (Deze keer was het spitskool, maar witte kool of Savooiekool is ook prima).
60 gram boter.
1/2 kopje lente uitjes.
1 dl warme melk.
peper.
1 eetlepel gehakte peterselie.

colcannon
Overige benodigdheden :

2 kookpannen.
1 anti aanbak pan.

Bereiding :

De aardappelen schillen.
In stukken snijden en koken.

De kool in kokend water 8 tot 10 minuten koken.
Uit de pan halen en uit laten lekken.
Bijvoorbeeld in een zeef.

De boter in de koekenpan smelten en de lente ui even aanbakken.

Aantal personen : 4

Bereidingstijd : 20 – 30 minuten.

De uitgelekte kool toevoegen en 1 minuut verhitten.
De aardappelen fijn prakken.
De aangebakken kool toevoegen.
En met voldoende melk pureren tot een romige massa.
Met peper, en eventueel wat zout, op smaak brengen.Serveer het in een schaal, met wat peterselie gegarneerd.
colcannon

Opmerking :

U kunt hiervoor ook restjes groenten gebruiken of deze er aan toevoegen.

De Ierse keuken.

De stijl van de Ierse keuken is recht door zee.
Hij is weinig beïnvloed door de keukens van Frankrijk of andere Europese landen.
Maar de kwaliteit is ruim voldoende.
Gerechten met verse zalm, mals lamsvlees en het beter spek maken het een uitstekende maaltijd.