Falafel.

Falafel is een gerecht uit het Midden-Oosten.

Falafel is een gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen.
Volgens sommigen is het bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen.
Anderen claimen Libanon of Syrië als land van oorsprong.
falafel
Traditioneel wordt het vooral gegeten in het Midden-Oosten, maar in toenemende mate ook in Westerse landen.
Shoarmazaken verkopen het als een vorm van fastfood in een broodje (pitabroodje of Turks brood, met salade en saus) of als schotel (meestal met saus, salade en friet).
De sauzen die meestal bij het gerecht geserveerd worden zijn taratoorsaus (op basis van tahin), hummus, uiensaus, yoghurtsaus, knoflooksaus of een pittige saus.Het wordt ook wel van gedroogde tuinbonen gemaakt, eventueel met een handvol kikkererwten erdoor.
In Egypte gebruikt men vaak alleen bonen.

Nadat Israël als land was opgericht werd het als nationaal gerecht geadopteerd.
Sommige Palestijnen maken bezwaar tegen deze toe-eigening van wat zij zien als hun gerecht.

falafel

Recept.


Men neme (voor zo’n 12 stuks)

  • :1 pot kikkererw
  • ten (400 gram)2 tenen kn
  • oflo
  • ok1 flinke hand pet
  • erselie1 ui1 el
  • gemalen komijn1 el tarwebloem

Bereiding :

Snijd de ui en knoflook fijn.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan.
Bak de ui samen met de knoflook. Voeg de komijn toe en een flinke snuf peper en zout.
Giet het water uit de pot van de kikkererwten en dep ze droog.
Doe de kikkererwten in een keukenmachine samen met het ui-mengsel, de peterselie en de tarwebloem en meng tot een grof mengsel.
Maak hiervan vervolgens met je handen 12 balletjes.
Verwarm weer een flinke scheut olie in de pan en bak de falafel om en om in 10 minuten mooi goudbruin.