Feta.

Feta is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen.

Feta is een zachte, witte kaas die oorspronkelijk gemaakt werd met geitenmelk.
Maar tegenwoordig wordt hij ook van koemelk gemaakt.
De kaas is al heel lang in Griekenland bekend en werd waarschijnlijk het eerst gemaakt door herders uit de berggebieden rondom Athene.
Het is een belangrijk ingrediënt van Griekse salades en hartig gebak.
feta
Een paar decennia terug was feta nog een onbekend product in Nederland.
Maar inmiddels is het een van de meest geconsumeerde kaassoorten.
Niet voor niets, want dit Griekse kaasje heeft lekker veel pit, en het smaakt toch altijd nét even anders.
Heerlijk in bijvoorbeeld een frisse tzatziki, maar ook in andere salades, ovenschotels en pasta’s.

Hoe gezond is Feta?

De echte Feta is wit en is gevormd in de bekende blokken, zacht tot halfhard van vorm met een ietwat zoutige smaak.
Verder kan het een milde of scherpe smaak hebben.
Het vetpercentage bedraagt maximaal 45%.
De biologisch gemaakte kaas kent iets meer echte smaak en hoewel het iets duurder is, is zeker bij allerlei kazen het proces beter te onderscheiden in de smaak.

 

feta
Positief.

De kaas is rijk aan: calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren.

Deze stoffen zijn zeker niet slecht voor het lichaam, maar het spreekt voor zich dat je niet te pas en te onpas kaas moet eten. Het vetpercentage is en blijft relatief hoog.

Negatief.

De kaas is rijk aan zout en dat is natuurlijk wel een punt van aandacht in het dagelijks voedingspatroon.
Dit geldt ook voor vet en dus is de lightversie van Feta helemaal niet verkeerd (als een van de weinige “light” producten).
Maar ook de light-variant kan niet te pas en te onpas gegeten worden.
Met zout en vet moet u altijd voorzichtig zijn en dus … eten met mate.


Feta is inmiddels een beschermde naam en alleen de traditioneel gemaakt Feta mag ook die naam hebben.
Het is bij voorkeur van schapenmelk of schapenmelk met maximaal 30% geitenmelk als toevoeging.