Gammelost.

De Gammelost is een snel rijpende Noorse kaas.

De gammelost heeft een unieke schimmelgroei op de korst.
Deze wordt regelmatig in de kaas geperst, waardoor de kaas een karakteristieke, scherpe smaak krijgt.
gammelost
Gammelost, ook gespeld als Gamalost of Gammalost, is een kenmerkende Noorse kaas gemaakt van magere koemelk.
Omdat de productie ervan een uiterst bewerkelijk proces is, wordt de kaas die ooit het hoofdbestanddeel van een Noors dieet was, tegenwoordig niet in grote hoeveelheden bereid.
Het is uiterst zeldzaam om het buiten Noorwegen te vinden.
Net als veel andere Noorse producten zoals plat brood en stokvis, kan Gammelost lange tijd worden opgeslagen zonder koeling.


Het is een halfzachte, blauwe kaas, met een scherpe en aromatische smaak.
Gerijpt met behulp van Mucor, Rhizopus en Pencillium mallen, is de korst van de kaas bruinachtig terwijl de paté bruinachtig geel is met een tint van blauw en groen.
Qua textuur is de kaas stevig, dicht, vochtig en meestal korrelig.
Het is rijk aan eiwitten met een laag vetgehalte van 0,5 tot 1,0%.