Gnocchi.

 

Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort.
En de eerste gedachte die bij me op kwam toen ik dit recept las was, aardappelen in een pasta?
Maar na wat speurwerk kwam ik er achter dat dit een geweldig recept is.
Niet om even snel te maken helaas. Neem er de tijd voor.
Aantal personen : 4 – 6

Bereidingstijd : 1 uur en 15 minuten.

Ingrediƫnten :

3 tot 4 middelgrote aardappelen.
210 gram gezeefde bloem.
30 gram boter.
30 – 50 gram geraspte kaas. (Liefst Parmezaanse, maar het kan ook gewoon met Hollandse.)
Peper.

Voor de saus :

1 el zonnebloemolie.
1 ui, gesnipperd.
1 theelepel knoflook.
1 blikje tomaten puree.
1 theelepel Basilicum.
1/2 theelepel thijm.
150 ml water.

En geraspte kaas om te serveren.

gnocchi
Overige benodigdheden :

Kookpan voor de aardappelen.
Steelpan voor de saus.
Kom of schaal.
Snijplank.
Maatbeker.

Bereiding :

Schil de aardappels, en snijd ze fijn.
Hoe fijner gesneden, hoe eerder gaar.

Kook de aardappels gaar.

Stamp de aardappels daarna tot puree.


Als de aardappel is afgekoeld voeg je bloem, geraspte kaas en peper er bij.
Meng dit goed door elkaar.
Kneed het vervolgens op een met bloem bestrooide snijplank tot een goed deeg.
Van het deeg een lange rol maken van ongeveer 2,5 cm in doorsnede.
Snijd hier stukjes af van ongeveer 2 cm.

Met de vingertoppen of een vork kun je er vorm aangeven.

In een grote pan water aan de kook brengen.
De gnocchi hier in delen ongeveer 5 minuten in koken, of wachten tot ze gaan drijven.Uit laten lekken en warm houden in een kom of schaal.

Voor de saus :

De olie in een steelpan verhitten en de gesnipperde ui bakken.
Knoflook en eventueel wat zout en peper er bij doen.
Het water er bij doen, en de tomatenpuree er door mengen.
De tijm en basilicum er bij.
Even laten koken.
Indikken met wat maizena.

(Voor meer uitleg over tomatensaus kunt u HIER terecht.)

De gnocchi in een schaal doen.
Verdeel er de tomatensaus overheen.
Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent “klont”.
De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord “dumpling” aangeduid, de Nederlandse variant is knoedel.
Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel; gnocchi di patate.

Gnocchi van aardappel

Gnocchi di patate zijn een soort ovale balletjes, gemaakt van aardappel en tarwemeel.
Het is een typisch Italiaans gerecht. De aardappelen worden gekookt en gepureerd, en daarna met het meel en wat zout gekneed en dan gekookt in kleine balletjes.
De gnocchi zijn klaar als ze komen bovendrijven.
Ze worden vaak geserveerd met een saus van tomaten of van zachte kaas.

Gnocchi van tarwe.

Er is ook een soort gnocchi van tarwe. Deze gnocchi zijn kleiner.
Ze worden gemaakt door een beetje pasta-deeg met een duim over een rooster te rollen.
In Sardiniƫ noemt men deze gnocchi echter malloreddus of gnocchetti sardi en worden ze veelal gemaakt met saffraan. Malloreddus worden vaak gegeten met een saus van tomaten (en eventueel Sardijnse worst) en geraspte pecorino sardo.