Jambalaya van kip en ham.

Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten).
Dit recept is een verbastering van Jambalaya. Met andere woorden, ik doe het net allemaal weer een beetje anders dan het hoort.
Volgens origineel recept kook je de rijst samen met de overige ingrediënten.
Ik kook de rijst vaak apart en voeg het er later aan toe.
Ingrediënten :

Rijst voor 4 personen.
1 grote kipfilet.
Blik ham van 450 gram.
1 blikje tomatenblokjes.
1 ui.
1 groene paprika.
1 zakje met kleine worteltjes (ca 300 gram)
1 dessertlepel peterselie.
Zout.
1 theelepel tijm.
2 eetlepels zonnebloemolie.
1 theelepel knoflookpoeder.
2 theelepels Cajunkruiden.

1/2 liter Kippenbouillon.


Overige benodigdheden :

Grote braadpan.
Kookpan voor de rijst.
Maatbeker

Bereiding :

Snijd de paprika en de ui fijn.
Snijd de kipfilet in blokken en de ham ook in grotere blokken van zeker 1 cm.
Strooi wat zout, de tijm en knoflook door de kip.
Breng wat olie warm in de braadpan, en begin met het lichtbruin aanbakken van de kip.
Kook intussen een 1/2 liter water in een waterkoker, of met een pannetje, voor een 1/2 kippenbouillon.
Aantal personen : 4 personen.

Bereidingstijd : 45 minuten.

 

Voeg de ham toe bij de kip, en bak het wederom even 2 minuten.
Voeg dan de ui erbij, en bak wederom weer twee minuten.
Voeg dan de paprika er in en bak het wederom 5 minuten.
De peterselie er op het laatst bijvoegen.
Strooi de cajun kruiden er over en roer het goed door.
Voeg de tomatenblokjes met saus er bij, en de kippenbouillon.
Roer dit geheel goed door, en breng dit aan de kook.
Voeg de worteltjes bij de rest.
Laat dit voor zeker een half uur zachtjes tot matig koken.
Kook in de laatste 15 minuten de rijst apart voor er bij.
Dit recept is zeker voor 4 personen.
U kunt het ook gewoon zonder rijst eten, dan is het voldoende voor 2 personen.Een variatie is door de rijst te vervangen voor aardappelblokjes.
Deze kunt u gelijk met de worteltjes toevoegen en gaar koken in de stoofpot.
Op de afbeelding de schotel nog zonder de rijst.