Kalebas.

De kalebas behoort tot de pompoenen.

Jawel, deze vrucht behoort tot de pompoenen, maar is een wintersoort die men in tegenstelling tot de zomersoorten geheel laat rijpen en dan pas oogst.
Het vruchtvlees is geel tot helder oranje en wordt als groente gegeten.
kalebas
Hoe bereid je het voor ?

Het vruchtvlees wordt in blokjes gesneden en gebakken.
Ook pureren is mogelijk, bijvoorbeeld voor soepen.

De boom.

De kalebas is een boom of struik met vruchten die dezelfde naam dragen als de plant.
Het is vooral een siervrucht, slechts een enkele soort wordt gegeten.
De bekendste eetbare variant is de flesvormige vrucht, maar de vruchten kunnen sterk variëren in grootte en vorm.
De vrucht is net als andere pompoenen familie van de komkommer en meloen.
De dikke schil is groen of wit gespikkeld en niet eetbaar, tenzij je een jong exemplaar te pakken hebt.
Het vruchtvlees van jonge vruchten is sappig, wit-groenig van kleur, maar heeft weinig smaak.
Er zijn ook rassen die bitter smaken maar die zijn giftig.
De vrucht wordt in het Nederlands soms ‘flespompoen’ genoemd, maar dat is niet correct; dat is een muskaatpompoen of buttenrut squash in het Engels.

Wist je dat?

Niet alle vruchten zijn geschikt voor consumptie. Let hier op bij aankoop.

Hoe groeit de kalebas?

De kalabas komt oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Amerika. Nu wordt hij met name in de (sub) tropen geteeld.

Waar let ik op bij het kopen van kalebas?

Koop jonge, kleine vruchten met een gladde, gave schil.
Het beste is als het steeltje er nog aan zit.
Grotere exemplaren zijn bitter, maar over het algemeen worden deze ook niet verkocht (voor consumptie).

Hoe bewaar ik deze vrucht?

Bewaar de vrucht op een koele plek, bij voorkeur in de koelkast.
Daar is hij nog ongeveer een week houdbaar.

Wat kan ik er mee?

  • In roerbakgerechten met garnalen en schelpen.
  • In soep.
  • Gefrituurd als tempura.
  • In wok- of stoofgerecht met ui, knoflook en paparika.
  • In een Indiase dahl met spliterwten, ui en koriander.

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van kalebas?

Was de kalebas en halveer de pompoen.
Schil de kalebas en verwijder de draden en de pitten met een lepel of mesje.
Snijd het vruchtvlees in blokjes. Heb je een jonge kalebas, dan hoef je de pompoen niet schillen.

Bereidingstijden van kalebas.

Koken: 5 – 10 minuten (gesneden in stukjes)
Smoren: 20 – 30 minuten
Roerbakken: 5 – 10 minuten
Stomen: 10 – 20 minuten
Frituren: 4 – 5 minuten
Magnetron: 3 – 5 minuten