Kentjoer.

Kentjoer – Alpinia Officinarum.

Dit is de sterke Chinese variatie van de galangawortel.
De smaak en de werking zijn veel minder subtiel dan die van Laos.
De plant wordt maar 1,5 m hoog.
Deze specerij is al sinds 500 v.Chr een belangrijk onderdeel van de Chinese keuken.
Het is ook nog eens een geneeskrachtige kruidensoort.

De wortels van deze plant worden gewassen en gedroogd, en vervolgens tot poeder vermalen.
De wortels zijn van buiten bruin, en van binnen oranje.

Bij ons wordt Kentjoer vrijwel alleen nog als medicijn gebruikt, maar in China is het nog steeds een belangrijk ingredient in soepen en stoofpotten.
De smaak lijkt op die van Gember.

 

Kentjoer
Culinaire toepassingen :

U kunt Kentjoer in poedervorm kopen en in elk hartig gerecht gebruiken waarin u anders verse gember zou strooien.
De smaken lijken namelijk heel veel op elkaar.
Verse gember is daarom altijd te vervangen door Kentjoer.

 

Medicinale Toepassingen :

Kentjoer wordt ingenomen tegen chronische gastritus, spijsverteringsproblemen, maagzweren en reumatiekpijnen.
Van het poeder kan een papje worden gemaakt om jeuk en irritatie bij huidaandoeningen te verlichten.
Thee die pijn aan het tandvlees verlicht en aften verhelpt, zet u door 25 gram poeder aan 2 koppen (5 dl) kokend water toe te voegen.
Een eetlepel per keer kan als gorgeldrank en mondwater gebruikt worden.
De thee helpt ook bij winderigheid en indigestie.

 

 

Eventueel recept : Bhaji van spinazie.
Ingrediënten :

800 gram gekookte spinazie.
1 middelgrote ui.
4 el (60 gram) boter.
4 gedroogde rode pepers.
1 tl komijnzaad.
2 tl Kentjoerpoeder.
zout

 

Bereiding :

Fruit de gesnipperde ui in de boter en voeg de spinazie toe.
Voeg de pepers, komijn en kentjoer toe en laat het mengsel 10 minuten op laag vuur staan.
Voeg zout naar smaak toe.