Kerriesaus met rozijnen.

Kerriesaus met rozijnen. Snel en simpel recept voor een heerlijke saus.
Prima voor bij de rijst en een kippenboutje uit de oven.
Ingrediënten :

1 ui gesnipperd.
40 gram boter.
1 eetlepel kerriepoeder.
40 gram bloem.
500 ml Bouillon.
1 dl. Melk.
25 gram rozijnen.
Zout.
Paprikapoeder .

Aantal personen : 4


Bereidingstijd : 15 minuten.

kerriesaus

Overige benodigdheden :

Steelpan.
Snijplank om uitje te snijden.
Kleine garde.

Bereiding :

Gesnipperde ui fruiten in een steelpan met de boter.
Voeg kerriepoeder toe.
Voeg de bloem toe en giet snel beetje bij beetje af met de bouillon en melk.
Laat dit gedurende 3 minuten zachtjes koken.
Voeg de rozijnen toe en breng op smaak met zout en paprikapoeder.

kerriesaus

Wat is eigenlijk kerrie ?

Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten.
Het woord ‘kerrie’ is een verbastering van het Tamil-woord kari (Engels: curry), dat saus betekent.

In Nederland is kerrie doorgedrongen in allerlei kant-en-klare kerriesauzen en -poeders.
De smaak van de vernederlandste kerrie wijkt af van de smaak in originele Indiase kerriegerechten.

Waar wordt het het meest gebruikt ?

Kerrie wordt vooral in India, Engeland, Pakistan, Maleisië en Suriname gebruikt.
De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala.
In India wordt naast gele kerrie ook een rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
In het algemeen geldt: hoe roder, hoe heter.

Wat is de beste manier van bereiding ?

De smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de rest van de kerriesaus of bijvoorbeeld groenten of het vlees toegevoegd worden.