Orzo met knoflookgarnalen en courgette.

 

orzoOrzo is een gedroogde pasta soort.
Heerlijk met garnalen, kruiden en specerijen.
Ingrediënten :

Knoflooktenen 3 tot 4 stuks.
Sjalot 2 stuks.
Amandelschaafsel 40 gram.
Dessertlepel Basilicum.
Dessertlepel Oregano.
Courgette 2 stuks.
240 gram Orzo.
320 gram Garnalen.
500 ml Groentebouillon.
4 eetlepels olijfolie.
Peper en zout.

Aantal personen : 4


Bereidingstijd : 40 minuten

Overige benodigdheden :

Pan met deksel.
Wok of hapjespan.
Aluminiumfolie.

Bereiding :

Maak de groentebouillon alvast klaar.
Pers de knoflook uit of snijd het zeer fijn.
Snijd de sjalot in halve ringen en hak het amandelschaafsel fijn.
Snijd de courgette in de lengte en kwarten en snijd het vervolgens in kleine blokken.


Verhit de helft van de olijfolie in een pan met deksel en bak de orzo al roerend voor 1 minuut op middelhoog vuur.
Schenk de bouillon over de orzo en kook ze, afgedekt, in 10-12 minuten op laag vuur droog.
Roer regelmatig door en voeg eventueel water toe als de orzo te droog wordt.


Verhit ondertussen de overige olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de knoflook en sjalot 2 minuten op laag voor.
Voeg de garnalen, het grootste gedeelte van het ammandelschaafsel en het grootste deel van de de verse kruiden toe.
Bak dit 3 tot 4 minuten op middelhoog vuur.
Voeg naar smaak extra olijfolie toe en breng het op smaak met zout en peper.


Haal de garnalen uit de wok of hapjespan en houd het warm in aluminiumfolie.
Bak in de zelfde pan de courgette 1 minuut op middelhoog vuur.
Voeg 1 eetlepel water per persoon toe.
Breng het op smaak met zout en peper en laat het afgedekt 5 tot 6 minuten smoren op laag vuur.
Het is klaar als de courgette beetgaar is.


Voeg de orzo bij de courgette en verhit alles nog 1 minuut.


Serveer de courgette-orzo met de garnalen.
Garneer het met de over gebleven amandelschaafsel en de rest van de kruiden.

orzo

Wat is ORZO ?

Orzo (Italiaans voor gerst, ook wel rissoni) is een gedroogde pastasoort.
De vorm en grootte is vergelijkbaar met een rijstkorrel.
Orzo gebruikt men in soep, als deel van een salade of pilav, of gebakken in een braadpan.
Het wordt ook wel gebruikt als substituut voor risotto.

Met orzo vergelijkbare deegwaren zien we terug in veel landen rondom de Middellandse zee.
In de Israëlische keuken kent men פתיתים (ptitim, vlokken), in Griekenland κριθαράκι (kritharáki), arpa şehriye in Turkije. Ook de Arabische keuken kent het product.