Pepers.

Pepers – Capsicum frutescens

Hoewel de pepers familie zijn van de paprika, zijn ze veel scherper.
Het Latijnse woord capsa betekend “doos”, en eigenlijk is het ook een “doos” vol met zaadjes.
Ze zijn er in heel veel verschillende kleuren.
Rood, paars, wit (gebroken), groen en zelfs zwart.
De kleinste zijn volgens zeggen de heetste.
Maar ik heb wel eens een grote op mijn tong gelegd. (Niet zelf proberen ).

 

pepers

Herkomst en eigenschap.

Pepers zijn in Europa geïntroduceerd door Spaanse ontdekkingsreizigers.
Zij kwamen uit Zuid-Amerika terug met de peper.
En inmiddels wordt hij overal ter wereld verbouwd.
Er is bewijs dat het al 9000 jaar in Midden- en Zuid-Amerika verbouwd wordt.
Het kan prima in gematigde klimaten gekweekt worden.
Maar ze hebben dan wel kunstmatige verwarming nodig.
De planten kunnen wel 2 meter hoog worden, en hebben over het algemeen lange, smalle vruchten.

Culinaire toepassingen :

Verse peper wordt vooral in de Mexicaanse keuken gebruikt, onder anderen Guacamole.
Ze kunnen geroosterd worden tot het vel blaren vertoond.
U kunt verse afspoelen onder koud water om de hete smaak te verminderen.
In India gebruikt men pepers voor pikante Curry’s.
Chilipoeder is een mengsel van Cayennepeper, komijn, en majoraan of knoflook.

Medicinale Toepassingen :

Pepers worden gebruikt om het lichaam op te peppen.
Ze helpen bij de spijsvertering en zouden de eetlust opwekken.
Ze verwarmen bij verkoudheid. En hebben goed antibacteriologische eigenschappen.
Daarom blijven hete gerechten en sausen ook langer houdbaar.

 

 

pepers
Waarschuwing :
Pepers kunnen de ogen en huid sterk irriteren.
Gebruik daarom rubber handschoenen als u verse peper bereid.
Spoel eventueel sap dat in aanraking is gekomen met uw huid direct af.
Het liefst met koude melk maar kan ook wel met water en zeep.
Als u het in uw ogen krijgt, moet u uw ogen met heel veel water spoelen.
Grote hoeveelheden kunnen de slijmvliezen beschadigen en spijsverterings- en nierproblemen veroorzaken.