Peterseliesaus.

 

Peterseliesaus is prima bij gekookte vis en bepaalde groentes.
Deze saus is gemaakt met een basis van béchamelsaus.
Peterseliesaus is een typische Britse saus en lekker bij aardappeltjes en groenten.
peterseliesaus
Ingrediënten :

30 gram roomboter.
30 gram bloem.
5 deciliter melk.
2-3 eetlepels vers peterselie.
zeezout en versgemalen zwarte peper.

Aantal personen : 4


Bereidingstijd : 15 minuten

Overige benodigdheden :

Steelpannetje.

Bereiding :

Smelt de boter in een pannetje, roer de bloem erdoor en verhit al roerende 1 minuut.
Haal de pan van het vuur en klop de melk er geleidelijk door.
Zet terug op het vuur en breng al kloppend langzaam aan de kook tot de saus dik en glad is.

Laat al roerende 2 minuten pruttelen.
Roer de fijngehakte peterselie erdoor en voeg peper en zout toe.
Serveer de peterseliesaus warm.


Voor uitleg over de basis van sauzen kunt u op de volgende pagina terecht waar ik duidelijk de basissauzen belicht.

Peterselie (Petroselinum crispum) is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie.
De bovengrondse delen van peterselie worden veel gebruikt in de Europese keuken, maar evenzeer in de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten.
Het kruid is fris van smaak.
Peterselie (in veel gevallen de blaadjes) dient pas aan spijzen toegevoegd te worden vlak voor het serveren (dus niet meegekookt te worden) omdat het anders te veel van zijn smaak en frisheid verliest.
Dit kan in combinatie met bieslook.
Ook wordt het vaak samen met knoflook aan roomboter toegevoegd om kruidenboter te vormen.
Bladpeterselie kan ook in salades gebruikt worden.