Piment.

 

Piment – Pimento officinalis

Piment wordt ook wel Jamaicaanse peper genoemd, ook al is het geen peper.
Het woord werd in de middeleeuwen voor vrijwel elke specerij gebruikt.
Het smaakt een beetje als een combinatie van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
Columbus zou piment vanuit het land van herkomst, Jamaica, hebben meegenomen.

piment

Herkomst en eigenschap.

Piment bestaat uit de gedroogde bessen van een boom die inheems is in Midden- en Zuid-Amerika.
De bloemen zijn klein en wit.
Het fruit wordt geplukt als het nog niet rijp is en wordt gedroogd in de zon tot het een rood bruine kleur heeft.
De boom kan wel 15 meter hoog worden.

Culinaire toepassingen :

U kunt het het beste heel kopen en malen als u het nodig hebt.
Het beste is het te gebruiken in recepten waar hij naar smaakt.
In warme dranken als bisschopswijn, bij het inmaken en in pudding en vla.
Vlees en vis krijgen een bijzondere pittige smaak.
Het is heerlijk bij lamsvlees, dat er de smaak van jeneverbessen van krijgt.
In poedervorm is het toe te voegen aan curry’s of gerechten met schaaldieren.

Medicinale Toepassingen :

De olie wordt gedestilleerd en gebruikt tegen winderigheid.
Deze olie bevordert de spijsvertering en heeft een kalmerende effect op het zenuwstelsel.

 

piment