Pindasaus

Pindasaus , heerlijk voor bij de nasi.

Pindasaus , heerlijk voor bij de nasi, bij een kippenboutje, of bij de patat.
Natuurlijk is het makkelijk kant en klaar te kopen.
Maar eigen gemaakte saus is toch altijd nog veel lekkerder.
En met dit recept helemaal niet moeilijk.
Ingrediënten :

Pindakaas – 4 of 5 eetlepels
Melk – 200 ml
Sambal – 1 of 2 theelepels
Uipoeder – 2 theelepels
Knoflookpoeder – 2 theelepels
Gemberpoeder – 2 theelepels
Sojasaus – 1 eetlepel
Olijfolie – 1 eetlepel
Peper
Zout
Beetje roomboter

Aantal personen : 4


Bereidingstijd : 10 minuten.

pindasaus

Overige benodigdheden :

Steelpan

Bereiding :

Meng de melk met de Uipoeder en de knoflookpoeder en de olijfolie in een steelpan en warm het geheel langzaam op.
Voeg de pindakaas er beetje bij beetje bij. Let op dat de melk warm blijft maar niet kokend.

De sojasaus en de sambal er bij toevoegen.
En roer alles goed door zodat alle pindakaas oplost in de melk .

Breng dit aan de kook, maar niet te hard.

Kook nu de Pindasaus tot de juiste dikte.
Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe

Zet het vuur uit en meng de pindasaus nog even goed met een garde zodat de olie niet meer komt bovendrijven

pindasaus

Herkomst van de saus.

Pindasaus zoals in Nederland gebruikelijk is, is een afgeleide van een product uit Indonesië, waarbij de vervanging van pinda’s door pindakaas en de toevoeging van melk of kokosmelk uit de (gemengde) Indische keuken afkomstig is.
Deze variant is vanuit de voormalige kolonie naar Nederland gebracht door de Indische Nederlanders samen met onder andere saté, bami goreng, nasi goreng en kroepoek.
De saus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda’s maar in Nederland gebruikt men vaak pindakaas.

Ketjap kan één van de ingrediënten zijn en geeft de saus dan zijn zoutige smaak.
Pittige varianten bevatten chilipeper.

De saus wordt onder andere gegeten bij saté babi en saté ayam, varianten worden geserveerd bij gadogado.
Nederlandse pindasaus wordt veelal gegeten bij vlees (bijvoorbeeld bij de barbecue en gourmet), met patates frites en bij allerhande snacks zoals de berehap, frikandel of mexicano.
Patates frites met de saus en frietsaus of mayonaise, eventueel met gesnipperde ui is ook populair, en wordt ‘patat oorlog’ of ‘patat flip’ genoemd.
Pindasaus wordt ook wel gegeten met stokbrood, brood, komkommer of aardappel.
Dit is echter wat minder algemeen.