Pompoensoep.

Pompoensoep gemaakt van pompoen en eventueel andere groenten.

Meestal wordt pompoensoep vegetarisch bereid, maar er kan gehakt worden toegevoegd.
Mijn versie is deels vegetarisch en deels niet aangezien ik gebruik heb gemaakt van gewone groentebouillon en runderbouillon.
Maar dat kunt u zelf naar believen wijzigen natuurlijk.
Ook kunt u er zelf eventueel nog andere groentes aan toe voegen, maar naturel vinden we het lekkerst.
Ingredi├źnten :

1 pompoen
1 liter water.
2 uien
2 blokjes bouillon voor een liter soep.
Boter of olie om in te bakken.
Half theelepeltje tijm.
Peterselie om te garneren

Aantal personen : 4 tot 6.


Bereidingstijd : 30 minuten.

pompoensoep

Overige benodigdheden :

Kookpan voor zeker 1 1/2 liter.
Snijplank.
Scherp groot mes.
Scherp aardappelschilmesje.
Lepel.

Staafmixer.

pompoensoep
Bereiding :

Snijd de uien fijn. Haal de onder- en bovenkant van de pompoen er af met een groot scherp mes.

 

pompoensoep
Snij nu de pompoen doormidden.
Haal de pittenkern er met een lepel er uit.
Deze pitten kun je eventueel roosteren in de oven en consumeren.
Maar zelf ben ik er niet gek op.
Nu moet je de schil van de pompoen halen.
De pompoen die ik heb gekocht staat er om bekend dat de schil hard is, en lastig te verwijderen.
Bij een flespompoen gaat het makkelijker. En bovendien hoeft het dan niet eens altijd, aangezien bij die pompoensoort de schil zelfs eetbaar is.
Smelt de boter of olie in de pan en bak hierin eerst de fijn gesneden ui.
Snijd ondertussen de pompoen in blokjes van een centimeter.
Voeg deze bij de ui in de pan en roerbak dit voor een minuut of vijf. pompoensoep
Ik maak in de waterkoker altijd water heet en meng in een maatbeker dit altijd met de bouillonblokjes.
Dit voeg je dan toe aan de pompoen-ui en laat je op een zacht vuurtje voor zeker 20 minuten koken.
Nu pureer je de soep met een staafmixer en breng het verder op smaak met de tijm, wat peper en peterselie.
Ik hoop dat deze soep net zo in de smaak valt als hier bij mij in huis.
Want ik kreeg gelijk het verzoek om dit vaker te maken.
En dat is natuurlijk altijd fijn om te horen.

Pompoen wiki.

Pompoenen zijn zeer oude cultuurgewassen en vormen samen met kalebassen en komkommers een familie. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

Soorten van het geslacht Cucurbita, dat totaal een dozijn soorten omvat, leveren pompoenen. Sommige soorten zijn eetbaar, maar de kalebassen kunnen alleen worden gebruikt voor decoratieve doeleinden.

Voorbeelden zijn de volgende soorten:

Vijgenbladpompoen (Cucurbita ficifolia)
Reuzenpompoen (Cucurbita maxima)
Ayote (Cucurbita mixta)
Muskuspompoen (Cucurbita moschata)
Sierpompoen (Cucurbita pepo)

De pompoen is vooral in het straatbeeld te zien rond eind oktober. Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten als borrelhapje.

Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. In Mexico wordt deze bloem dikwijls in de keuken gebruikt bij de garnering en decoratie van gerechten. De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje alvorens gefrituurd te worden.

<<< Terug naar de soepen pagina.