Provençaalse kruiden.

 

Provençaalse kruiden, of Herbes de Provence

Provençaalse kruiden wordt soms ook foutief geschreven als provencaalse kruiden.
Herbes de Provence is de oorspronkelijke benaming voor kruidenmengsels van Provençaalse, mediterrane keukenkruiden.
Ze kunnen worden gebruikt om de geur en smaak van, met name Franse, gerechten te verbeteren.
De naam is niet beschermd, zodat tegenwoordig veel ingrediënten uit Balkanlanden komen.

Provençaalse kruiden

Samenstelling.

De samenstelling van de kruidenmix staat niet vast.
De basis bestaat uit tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid.
Veel van de verkochte mixen bevatten ook lavendelbloemen, oregano, basilicum, peterselie en/of salie.
Andere mogelijke ingrediënten zijn venkelzaad, dragon, kervel, laurier, lavas.

Ook de verhoudingen liggen niet vast, maar een mogelijke samenstelling is:

  • 4 delen marjolein
  • 4 delen tijm
  • 4 delen bonenkruid
  • 2 delen rozemarijn
  • 2 delen basilicum
  • 1 deel salie
  • 1 deel lavendel(bloemen).

Culinaire toepassingen :

Provençaalse kruidenDe kruidenmix wordt van oudsher gebruikt in vleesstoofschotels en wildgerechten.
In het bijzonder in de gerechten die in rode-wijnsaus worden gestoofd.
Verder in marinades, sauzen, tomatengerechten en bij wortelgroenten.
Het mengsel is ook geschikt om een mediterraan tintje aan andere gerechten te geven.
Bijvoorbeeld gebakken aardappels of salades, door er wat Provençaalse kruiden overheen te strooien.

Vermengd met wat (olijf)olie, eventueel met een paar teentjes knoflook, maak je er een mediterrane marinade voor vis of vlees mee.
Herbes de Provence zijn dé kruiden voor de barbecue.
Strooi ze rijkelijk over het vlees en de smeulende houtskool.
Geeft een heerlijke geur en smaak. Als de barbecue zijn werk heeft gedaan en de houtskool nog smeult, zorgt een handjevol herbes erop voor een prettige nazit in heerlijke geuren.