Rijstpot recept ‘New Orleans’

Een rijstpot recept is bij ons een gerecht met uiteraard rijst en verder een stoofpotje van vlees en groente.

Weer zo’n recept uit de oude hoed, deze rijstpot recept ‘New Orleans’.
Deze is uit een kookboek uit 1972. Totaal vergeeld, met hier en daar wat vlekken op de pagina’s.
Maar de recepten uit dit kookboek zijn geweldig lekker, verrassend eenvoudig en ook nog eens niet duur.
Oorspronkelijk moet er rundvlees in het gerecht, maar aangezien er af en toe iemand bijschuift aan tafel die daar niet zo van houd maken we het met varkens-schouderkarbonades.
rijstpot
Ingrediënten :

Twee schouderkarbonades.
500 gram worteltjes.
1 zakje prei van 200 gram.
bouillontablet.
ui, gesnipperd.
250 gram rijst.

Aantal personen : 3 tot 4.
(afhankelijk van de hoeveelheid rijst.)


Bereidingstijd : 45 tot 60 minuten.

Overige benodigdheden :

Grote hapjespan of braadpan.
Rijstkoker of pan om de rijst te koken.

Bereiding :

Snijd de schouderkarbonades in brokken. (Zie foto.)
Van de botjes die je er af snijd kook ik vaak weer bouillon die ik in een ijsblokjeshouder weer invries voor later gebruik.
Handig voor jus.)
Snipper de ui.

Was en snijd de worteltjes in stukken.
Kook een halve liter water en maak hier bouillon van met het blokje.
Roerbak het vlees in wat boter bruin, voeg de ui toe en smoor deze ook bruin.
Voeg daarna de prei en worteltjes in de pan er bij.
Roerbak dit op hoog vuur met voldoende boter voor zo’n 5 tot 10 minuten.
Voeg daarna de bouillon er bij en laat dit onder afgesloten deksel zeker 30 tot 45 minuten op een laag voor stoven.
Kook de laatste 15 minuten de rijst gaar en zet deze klaar voor als de stoofpot gaar is.