Saffloer.

 

Saffloer – Carthamus tinctorius

De naam klinkt als de verre familie van saffraan, maar dat is helemaal niet waar.
Saffloer is een op zichzelf staande specerij.
Ook al werd hij nog wel eens door de mindere handelaar als saffraan verkocht.
Het heeft een iets minder heldere kleur en neigt iets meer naar oranje.
Deze specerij wordt dan ook gebruikt om de oranje gewaden van boeddhisten te verven.
De bloemen geven in combinatie met water gele, en met alcohol rode kleurstof.
Het voegt ook alleen maar kleur toe aan voedsel, geen smaak.

 

saffloer

Herkomst en eigenschap.

Het wordt al zo lang verbouwd, dat de herkomst niet meer te achterhalen is.
Het is gevonden op archeologische plekken in Egypte en in China.
In dat laatste land wordt het ook nog eens erg lang al voor medicijnen gebruikt.
De oranjegele bloemen kunt u gebruiken om thee van te trekken en dienen als vervanger voor saffraan.
De olie uit de zaadjes wordt gebruikt in de keuken en de zaadjes zelf kunt u malen en als specerij gebruiken.

Culinaire toepassingen :

Saffloerolie heeft een laag cholesterolgehalte en is dus zeer geschikt voor een cholesterolarm dieet.
U kunt de bloemen in elk recept gebruiken in plaats van saffraan.
Ze smaken wel iets meer bitter, maar zijn ook veel goedkoper.

Medicinale Toepassingen :

Van de bloemblaadjes is thee te trekken die laxerend werkt, transpiratie bevordert en koorts verlaagt.
De thee is ook goed voor mensen met hart- en vaatziekten.
Maar het mag niet gedronken worden door zwangere vrouwen.
De thee kan de symptomen van geelzucht en mazelen verminderen.
Een zalfje van de bloemen wordt gebruikt bij huidirritaties en kneuzingen en verstuikingen.

Waarschuwing : Niet gebruiken tijdens een zwangerschap.

 

 

saffloer