Suikerkoekjes.

 

Suikerkoekjes. Eenvoudig en snel op tafel te zetten.
Zelfs als je weet dat er over een half uur iemand op bezoek komt.
Met simpele ingrediënten die je altijd wel in huis hebt (althans als je regelmatig zelf eten bereid).
En het is toch echt een typisch Hollandse traditie om gasten een koekje aan te bieden.
Eentje dan. Dat vinden buitenlanders dan wel weer vreemd.
Want het is in andere landen gebruikelijk je gasten goed te voeden.
Maar wij Hollanders zijn zuinig toch? Dus 1 suikerkoekje.
Ingrediënten :

250 gram Bloem.
1 tl Bakpoeder of 10 gram gedroogde gist.
100 gram Suiker.
1 zakje Vanillesuiker.
100 gram koude Boter.
Suiker om de koekjes te bestrooien.
Klein kopje melk.

Bereidingstijd : 30 – 35 min.

Hoeveelheid : Ongeveer 30 koekjes.

Overige benodigdheden :

Beslagkom.
Grote snijplank.
Scherp dun mes.
Oven.
Bakpapier.

Bereiding :

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom.
Doe de suiker en de Vanillesuiker erbij.

Snijd de boter met behulp van twee messen zeer fijn door de bloem.
Kneed het deeg. Doe af en toe een klein scheutje melk bij het deeg.
Maar pas op dat het niet te nat wordt.
Het deeg moet zo droog mogelijk blijven.

 
Zet het deeg even in de koelkast.

Je kunt nu een bakblik invetten.
Maar je kan ook een bakblik beschermen met een bakpapier of teflonlap.

Voordeel van het invetten van een bakblik is dat het koekje een wat bruinere rand krijgt dan als het gebakken wordt op een bakpapier.

Rol het deeg uit tot een dikke rol van ongeveer 5 cm.
Snijd ongeveer plakken van 1 cm dik.
Leg die op de snijplank en bestrooi ze met suiker.

Hup in de oven.

Leg ze daarna op het bakblik, en bak de koekjes in ongeveer 10 tot 15 minuten.

En u heeft een heerlijke traktatie voor uw gasten als ze arriveren.
Waarbij uw huis nog lekker uitnodigend zal ruiken ook.
Want de geur van Suikerkoekjes zal altijd uw gasten verblijden.

 

 suikerkoekjes