Tagliatelle.

Italiaanse tagliatelle.

De traditionele tagliatelle is een lange, platte lintpasta.
Vaak is deze gekleurd en op smaak gebracht met spinazie of tomaat.
De pasta wordt in water gekookt en met een saus geserveerd.Tagliatelle (spreek uit: tal.jia.tel.le) is een Italiaanse pasta uit de regio Emilia-Romagna.
Naar vorm zijn het lintnoedels of bandnoedels, naar samenstelling meestal eiernoedels.In droge vorm zijn de linten zeven mm breed, in gekookte vorm worden zij acht mm breed.Om tagliatelle makkelijk te kunnen opdienen gebruikt men een spaghettitang.
tagliatelle
 

Pastamachine.

Met een pastamachine maakt u thuis heerlijke, verse pasta.
Er zijn veel verschillende uitvoeringen op de markt verkrijgbaar voor een uiteenlopende prijs.

Legende.

In 1931 lanceerde de humorist Augusto Majani uit Bologna de legende dat Zefirano of Zafiran, een bekende kok, eveneens uit Bologna, zich in het jaar 1487 had laten inspireren door het kapsel van Lucrezia d’Este, de aanstaande bruid van Annibale II Bentivoglio.
Hij noemde zijn gerecht Tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (tagliolini van pasta en sugo op de manier van Zafiran).