Ui en Uienpoeder.

 

Ui – Allium cepa

Uienpoeder , uiteraard gemaakt van de ui.
De naam ui (ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en siepel in Noord-Nederland) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa.
Ook wel de tuin-ui genoemd. Het is een plant uit de lookfamilie en het is een groente en niet een kruid of specerij.

Waarom heb ik hem dan toch in deze lijst geplaatst ?

Wel , omdat het ook als uienpoeder gebruikt wordt bij de bereiding van gerechten.
Uienpoeder is gemalen, gedroogde blanke ui, waarvoor in Europa, Egypte en Amerika speciale uiensoorten gekweekt worden.
Het is zeer gemakkelijk in het gebruik en kan de geur en smaak van vers gesneden uien vervangen.

ui

Herkomst en eigenschap.

uienpoederHet poeder is geel/wit van kleur en is nog fijner gemalen dan granulaat.
Grotere uienstukjes behouden hun smaak en geur beter dan gemalen poeder. Het aroma van het poeder is uitgesproken en vol zowel van geur als smaak. Het is makkelijk in gebruik en past in alle gerechten, waar je normaal verse uien zou gebruiken.

Culinaire toepassingen :

Uien zijn het gehele jaar vers te krijgen.
Uien moeten stevig zijn en mogen geen groene uitlopers of zachte en verkleurde plekken hebben.
Een ui kan een paar weken, mits donker en koel, worden bewaard.

Een ui wordt voorbereid door de (meestal) bruine huid van de ui te verwijderen.
Bovendien wordt het harde stuk, waar de haarwortels zitten, verwijderd. Ui kan versnipperd of als ringen worden gebruikt.
Bij de verwerking van ui, kunnen de ogen gaan tranen door het gas dat vrij komt bij het snijden.
Het tranen kan verminderd worden door de ui koud te snijden of onder water.
Een stuk brood in de mond te houden(deels buiten de mond) wil ook helpen, de gassen worden door het brood geabsorbeerd dus krijg je geen tranen in je ogen.

Gerechten waarbij uien een hoofdbestanddeel zijn, zijn hutspot en hachee.
Uien worden voor de rest vooral gebruikt als smaakmaker in gerechten.
Het wordt gebruikt bij de bereiding van stoofschotels van vlees, vis en groenten, bij de bereiding van soepen, sausen en hartige taarten.

Medicinale Toepassingen :

uienpoederDe ui heeft, in zowel positief als negatief opzicht, altijd veel aandacht gekregen.
Hij speelde een belangrijke rol in de folklore, literatuur en schilderkunst en werd niet zelden symbolisch of geneeskrachtig gewaardeerd.
In de boeddhistische keuken worden uien vermeden, vanwege de geur en de vermeende lustopwekkende werking.

In 2008 deden Japanse onderzoekers een studie naar het antidepressieve effect van uienpoeder.
Men gaf het poeder aan ratten en onderwierp de ratten aan een gedrag dat tot stress leidt.
Men dwong de ratten onder andere tot het doen van een zwemtest. Daarna mat men de afgifte van dopamine in de hypothalamus.
De zwemtest zette aan tot het aanmaak van meer dopamine. Maar als de ratten uienpoeder hadden gegeten, werd er minder dopamine aangemaakt.
De ratten werden aldus meer stressbestendig.
De vermeerderde aanmaak van dopamine komt voor bij depressiepatiënten. Daarom kan uienpoeder als antidepressief worden gelabeld.