Varkensvlees.

Varkensvlees van de tamme varken.

Het vlees van de tamme varken is licht en mals en wordt al eeuwen geprezen om zijn smaak.
Goed kwaliteit varkensvlees moet licht roze en fijn vezelig zijn, met wit vet en een gladde en dunne vel.
Het is geschikt voor braden, grillen, roosteren, bakken en stoven.
varkensvlees

Het tamme varken.

Het (tamme) varken (Sus scrofa domesticus, Sus domesticus) is een zoogdier uit de familie der varkens (Suidae).
Het zijn “bijna” alles eters, maar fokkers moeten hun voeding goed controleren om de juiste combinatie van vet, gewicht en kwaliteit te bereiken.
Ze kunnen niet alleen van gras leven en krijgen daarom ook graanproducten, eiwitten, mineralen en vitaminen toegediend.

De voeding beïnvloed de smaak van het vlees en het is heel aannemelijk dat de voorouders van onze varkens veel taaier en vetter, natuurlijk smakend vlees hadden omdat ze vrij konden rondscharrellen.

Waar wordt het veel gegeten?

Het vlees van het varken wordt veel gebruikt in de keukens van China en Zuidoost-Azië.
In China en Vietnam is een dik varken een symbool van voorspoed.
Ook in Europa was varkensvlees vrijwel het enige vlees dat door boeren werden gegeten.
En daarbij werd echt alles van het varken benut, van de oren tot aan de poten.

Hoe is het verkrijgbaar?

Het vlees is vers, ingemaakt en gerookt verkrijgbaar.