Witlof met ham en kaas.

Witlof met ham en kaas.
Een heerlijke combinatie die meestal gemaakt wordt als ovenrecept.
Maar wat als je daar nu even geen tijd voor hebt, of je wil gewoon de witlof klaarmaken in een pan omdat je geen oven hebt ?
Dan is dit witlof met ham en kaas recept wat voor jou.
Ingrediƫnten :

1000 gr witlof
1 blik ham (in stukje gesneden)
250 gr geraspte kaas (Jong belegen)
30 gr boter
30 gr bloem (= 1 el)
200 ml melk
4 eieren.
400 gram aardappelkrieltjes.

Aantal personen : 4


Bereidingstijd : 30 minuten.

witlof

Overige benodigdheden :

Koekenpan voor de aardappelkrieltjes.
Kookpan voor de witlof.
Hapjespan om de witlof, ham en saus te maken.
Steelpan of eierkoker.

Bereiding :

Kook de eitjes hard in pakweg 10 minuten. Laat ze afkoelen in koud water.

Snij de stronkjes witlof in smalle reepjes (dwars op de stronk). Snij de ham in stukjes.
Kook het in een beetje water tot ze glazig wordt. Giet het daarna af in een vergiet.

 

Bak ondertussen de aardappelkrieltjes in wat zonnebloemolie.
Smelt de boter in de lege pan.
Roer er de bloem door en laat het gedurende een paar minuten garen.
Blus af met de melk en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen.
witlof
Als de saus gebonden is roer er de gekookte witlof door.
Voeg de ham toe en roer dit door tot het warm is.
Voeg nu de geraspte kaas toe.
Schep deze voorzichtig door de witlof en laat het smelten op een heel zacht vuur.
Vooral niet te hard roeren, maar rustig laten smelten en zo nu en dan omscheppen.
Kijk hoe de kaas mooie draden trekt.Pel de eitjes en snij ze in partjes.
Schep de warme witlof met ham en kaas nogmaals om.Serveer op een mooie schaal en versier met de partjes ei, en de aardappelkrieltjes apart.
witlof