Yabby. Kreeftjes uit Australië.

De Yabby is een kleine waterkreeft.

De Yabby is een kleine zoetwaterkreeft die voorkomt in rivieren en waterpoelen in Australië. yabby
Deze kreeft is wit, zoet, vochtig en subtiel van smaak.
De kreeft kan het beste gegeten worden met een milde saus of alleen met wat goede olijfolie, versgemalen peper en een beetje citroensap.
yabby

Vangen.

Het vangen van de kreeftjes in rivieren en stuwdammen is een populaire zomeractiviteit in Australië, vooral bij kinderen.
De meest populaire methode is het binden van een stuk vlees aan een paar meter touw of vislijn.
Waarna deze op zijn beurt wordt vastgemaakt aan een stok in de oever, en het vlees in het water te gooien.
Het touw wordt strak getrokken wanneer een vastberaden yabby het vlees in zijn klauwen grijpt en ermee probeert weg te komen.
De lijn wordt dan langzaam teruggetrokken naar de oever, waarbij de grijpende yabby meestal het vlees vasthoudt.
Wanneer het vlees en de grijpende yabby de waterrand bereiken, wordt een net gebruikt om snel zowel het vlees als de grijpende yabby in één beweging op te scheppen.

De Yabby in Australië eten.

Hoewel ze minder vaak voorkomen dan garnalen en andere schaaldieren, worden ze in Australië gegeten zoals kreeften in andere landen.
Meestal worden ze gekookt gegeten, of met kruiden.
Ze worden ook af en toe geserveerd in restaurants, waar ze kunnen worden bereid in salades, ravioli, pasta, enz.
Voorafgaand aan het koken is het raadzaam om de kreeftjes te ‘zuiveren’ in schoon zout water, dit helpt de darm te ontdoen van een modderige smaak , wat resulteert in zoeter smakend vlees.