Zeebrasem.

Zeebrasem, een heerlijke vis.

De zeebrasem wordt gevangen in de Atlantische en Grote Oceaan, evenals in de Middellandse Zee.
Hij heeft stevig wit vlees en is het hele jaar door verkrijgbaar.
Grote vissen kunnen goed in de oven worden bereid, eventueel gevuld met kruiden.
Kleinere vissen kunnen beter gegrild worden.
Zeebrasem
De zeebrasems (Sparidae) vormen een familie binnen de baarsachtige vissen.

Kenmerken:
De familie bestaat uit soorten die wat betreft lengte uiteenlopen van 12 tot 200 centimeter.

Leefwijze:
De soorten kunnen alleseters, strikte vegetariërs of carnivore voedselgewoontes hebben.
De tanden in de bek zijn naargelang hun eetgewoontes aangepast.
De vissen zijn vaak niet eenslachtig.
Sommige soorten bezitten zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen (tweeslachtig), terwijl andere van man naar vrouw (protandrisch) of van vrouw naar man (protogyn) transformeren tijdens hun leven.

Verspreiding en leefgebied:
Ze komen voor over de gehele wereld in tropische en subtropische delen, in open water, van alle oceanen worden aangetroffen.
Ze leven in scholen. De helft van alle bekende soorten leeft in de wateren rondom Zuid-Afrika.
In de Middellandse Zee leven 24 soorten. Enkele soorten worden ook in brak en zoet water aangetroffen.

Zeebrasem

Recept :

Zeebrasem uit de oven met venkel, tijm en olijfolie.

Ingrediënten voor 1-2 personen:

Hele vis, 400-600 gram, schoongemaakt
½ dl olijfolie
Peper
Grof zeezout
1 teen knoflook, in plakjes gesneden
Paar takjes tijm
¼ venkel, in ringen gesneden
¼ citroen, in plakjes gesneden

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden en knip de staart van de vis af, omdat deze bij de hoge temperatuur zal verbranden. Maak om de 2-3 centimeter een diagonale ondiepe snee in de vis, aan beide kanten. Leg de vis in de ovenschaal en sprenkel driekwart van de olijfolie over de vis en in de inkepingen. Maal er peper over en bestrooi met grof zeezout. Ook in de inkepingen.

Doe een takje tijm, wat citroen en een paar venkelringen in de holte van de vis. Leg de overige tijm en het knoflook in de schaal met olijfolie. De holte kun je naar wens vullen. Overigens smaakt een verse hele vis zonder vulling met alleen een beetje olijfolie en grof zeezout ook heerlijk.

Zet de schaal in de oven gedurende 18-25 minuten, afhankelijk van de grootte van de vis. Je kunt dit testen met een kernthermometer, deze moet 60 °C aangeven voordat de vis klaar is om te serveren. Haal de vis uit de schaal en serveer hem met wat extra olijfolie en grof zeezout.